به گزارش خبرگزاری حوزه، رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ، طی سخنانی در اجلاسیه اساتید اخلاق حوزه های علمیه که امروز در این موسسه برگزار شد، اظهار داشت: مسایل اخلاقی و معنوی دارای یک مطلوبیت ذاتی است و لذا همه انبیا و اولیای الهی به آن ها اهتمام داشته اند.
ایشان افزود: با این حال، گاهی این تلقی وجود دارد که اخلاق جزو فضل هاست و لذا از تکالیف واجب شمرده نمی شود که تلقی ما از اخلاق البته فراتر از این مباحث است.
عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: امروز در کشور ما که بهترین و پایبندترین کشورها به اسلام و ارزش های اسلامی است، متاسفانه در مسایل فردی و اجتماعی ، شاهد یک سری ناهنجاری هایی هستیم که ولو این که در مقیاس با کشورهای دیگر، اندک باشد، اما حاوی اثرات خیلی بد و نامناسبی برای جامعه ماست.
ایشان با تاکید بر این که ریشه بروز بسیاری از ناهنجاری ها در کشور ما، ناشی از ضعف های اخلاقی است، ابراز داشت: طبعا این ناهنجاری ها اگر از سوی روحانیون دیده شود، اثرات به مراتب بدتری بر جای خواهد گذاشت، چه آن که این ناهنجاری ها از سوی یک فرد روحانی در قیاس با افراد عادی و حتی افراد ممتاز جامعه، بسیار بیشتر به چشم می آید به ویژه آن که روحانیون همواره زیر ذره بین قرار دارند و عده ای نیز وقتی از یک روحانی لغزشی می بینند، از کاه ، کوه می سازند و حتی این بهانه ای می شود برای بی اعتنایی به ارزش های دینی.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) همچنین با بیان این که اهمیت اخلاق و تهذیب برای روحانیون به مراتب بیشتر از سایر اقشار است، گفت: لزوم توجه و پرداختن به مسایل اخلاقی و ترویج فضایل و مکارم اخلاقی در سطح جامعه امری است که چندان نیاز به تاکید ندارد، اما سوال اصلی این است که در این باره چه باید کرد؟
ایشان با اشاره به این که شاید در هیچ زمانی ، عوامل و اسباب فساد از جهت کمیت و کیفیت به اندازه امروز نبوده است، اظهار داشت: امروزه تماشای برخی صحنه های مستهجن که در دوران طاغوت در برخی سینماها به نمایش در می آمد، به راحتی برای بچه ها از طریق تلفن همراه ، امکان پذیر است.
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: ماهواره ها، سی دی ها و اینترنت ، تنها بخشی از ابزارهای اشاعه فساد است که تازه بیشتر مربوط به نسل جوان می شود و می دانیم که ابزار فساد برای بزرگترها، به طریق دیگر است.
ایشان خاطرنشان کرد: با این اوضاع و احوال ، اگر از ما بپرسند که شما برای کشور و شهر خود و در جهت مقابله با مسایل غیر اخلاقی چه کرده اید، بنده که از جواب دادن احساس شرمندگی می کنم، چرا که کار در خوری انجام نشده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه تصریح کرد: اگر زمانی فرضا گفته می شد که با مظاهر غیر اخلاقی و ناهنجاری ها، می توان صرفا برخورد فیزیکی داشت، امروز دیگر این مباحث فایده ای ندارد، چرا که نخ نما شده است.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که فساد، دین و دنیا و آخرت فرد و جامعه و خانواده را به آتش می کشاند، گفت: با این اوصاف آیا چیزی واجب تر و ضروری تر از مبارزه با مفاسد اخلاقی پیدا می شود؟!
استاد برجسته حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش بسیار مهم اساتید اخلاق در مقابله با ناهنجاری ها و مسایل غیراخلاقی، ابراز داشت: برگزاری درس های اخلاق به صورت مستمر و هفتگی بسیار خوب است اما سوال اینجاست در حوزه علمیه چند ده هزار نفری ، واقعا چند درس اخلاق برگزار می شود و در ثانی، اساتید و مدرسین اخلاق چگونه آموزش لازم برای مقابله با این فساد ها را می بینند؟
ایشان افزود: این نکته از این حیث مهم است که می دانیم جوانان این عصر، ویژگی های خاصی دارند؛ به عنوان مثال از حرف های تکراری و کلیشه ای فراری هستند و می خواهند حرف تازه بشنوند.
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به کمبود منابع و کتب اخلاقی، خاطرنشان کرد: به راستی ما اگر بتوانیم بینش جوان ها نسبت به خود و هستی را ارتقا دهیم ، قطعا این کار تاثیر بسیار زیادی در هدایت آن ها به سمت فضایل اخلاقی و مقابله با فساد خواهد داشت.
ایشان با تاکید بر این که ما باید بر اساس آموزه های قرآنی، به تبیین جایگاه انسان در این دنیا و چرایی و هدف خلقت ، بیش از پیش بپردازیم، گفت: شما ببینید در کمتر سوره ای راجع به مذمت دنیا و این که لهو و لعب و متاع غرور است، سخن گفته نشده است؛ در واقع نحوه تربیت قرآنی این گونه است که می گوید زندگی شما در این دنیا موقتی است و شما باید در همین دنیای فانی، سرنوشت خویش را در عالم نامتناهی آخرت رقم بزنید.
عضو خبرگان رهبری اضافه کرد: بسیاری از کارهایی که ما حتی امید به نجات خود به واسطه آن ها داریم، ریشه اش در حب دنیا و مسایلی چون تفاخر به دیگران، غرور، تلاش در مسیر تکاثر اموال و ... است.
ایشان بیان داشت: ما اگر سعی کنیم که جوان ها را از همان آغاز ،با چیستی و چرایی خلقت و هدف از آمدن انسان به این دنیا به خوبی آشنا کنیم، در جا انداختن مسایل اخلاقی برای آن ها، بسیار موفق تر خواهیم بود.
رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: با وجود همه مظاهر و اسباب فساد، اگر روی فکر و بینش جوان های امروزی کار شود و این بینش ها تقویت گردد، با توجه به این که این جوانان با دل های پاک خود، همت بلندی در مسیر کمال جویی دارند، نتیجه کار بسیار خوب خواهد شد.
ایشان تاکید کرد: باید سعی کنیم که بنای تربیتی خویش را بر اساس ارتقای بینش افراد متمرکز کرده و اخلاق را مبتنی بر جهان بینی ترویج کنیم نه این که صرفا باید ها و نبایدهای اخلاقی را برای جوانان بیان نماییم.